13 Haziran 2011

Opsiyon nedir

Opsiyon

        Opsiyon  sözleşmeleri belirli bir kiymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma-satma hakki veren sözleşmelerdir.

         Opsiyon alıcısı belirli bir üründen belli bir miktarda, ileride belirlenmiş bir tarihte veya öncesinde, daha önceden belirlenmiş bir fiyattan alma (alım opsiyonu - call option) veya satma ( satım opsiyonu - put option ) hakkına belirli bir opsiyon fiyatı ( primi )  karşığında sahip olmaktadır.

         Opsiyon satıcısı ise ise, opsiyon alıcısının hakkını kullanması durumunda ürünü belli bir fiyattan satmak veya almak durumundadır. Bu durum da opsiyon alan kişi satana opsiyon fiyatını ödemektedir.

        Örneğin opsiyon alan 9 TL kullanım fiyatından 1 Nisan vadeli  100 adet hisse senedi alma  hakkını 30 TL ye  satın alır.  Opsiyon satıcısı opsiyon hakkının kullanılması durumunda 1 Nisan'da 9 TL den hisse senetlerini satmak durumundadır. Opsiyon alıcısı hakkını kullansa da kullanmasa da 30 TL'yi ödeyecektir. Bir bakıma 30 TL'ye yatırımını riske karşı sigorta etmiştir. 

      Vade sonunda hisse sendinin fiyatı 12 TL olursa, opsiyon alıcısı 1200 TL yerine 9 x 100 = 900 TL ödeyerek 300 TL karla hisse senedine sahip olacaktır. Net karı ise 300 - 30 = 270 TL olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder