24 Haziran 2011

Opsiyon piyasalari kavramlar

                                                          Opsiyon terimleri

Başabaş noktasında opsiyon ( At-the-money): Kullanım fiyatının sözleşmeye konu finansal göstergenin nakit piyasa fiyatına eşit olduğu opsiyondur.

İçsel değer ( Intrınsic value): Bir opsiyonun içsel değeri, nakit piyasa fiyatı ile opiyonun kullanım fiyatı arasındaki farka eşittir.

Kapatma işlemi ( Closing  Transction) : Kısa veya uzun pozisyonun ters işlemle kapatılması
Karda opsiyon (In-the-money opsition) : Finansal aracın piyasa fiyatından daha  düşük bir kullanım fiyatına sahip  olan bir  alım opsiyonunu veya  Finansal aracın piyasa fiyatından daha  yüksek bir kullanım fiyatına sahip  olan bir  satım opsiyonunu ifade eder.

Kullanım fiyatı (Exercise price) : Kullanıldığı durumda tarafların üzerinde önceden anlaştıkları opsiyon sözleşmesinin fiyatıdır.

Opsiyon: detay için  Opsiyon piyasaları

Opsiyon primi (Option primi) : Opsiyon hakkı için ödenmesi gereken fiyat.

Opsiyon yazan kişi (Option writer) :  Opsiyonu satın alan kişiye ilgili finansal ürünü alım opsiyonlarnda  temin etmek veya satım opsiyonlarında yükümlülüğü üstlenmek  ve bunu karşılığında  da karşı taraftan opsiyon primini tahsil eden kişi

Sentetik pozisyon (Synthetic  position) :  Opsiyon ve vadeli işlemler piyasalarında  birden çok pozisyonun birleştirilmesi oluşturulan pozisyondur.

Straddle: Aynı finansal üründe, aynı kullanım fiyatı ile vade sonuna sahip bulunan bir uzun (kısa) satım opsiyonu ile uzun (kısa) alım opsiyonundan oluşan pozisyondur.

Strangle: Aynı finansal üründe, aynı vade sonuna, fakat farklı kullanım fiyatlarına sahip bulunan uzun (kısa) satım opsiyonu ile uzun (kısa) alım opsiyonundan oluşan pozisyondur.

Zararda opsiyon (Out-of-money) :  Finansal aracın piyasa fiyatından daha  yüksek bir kullanım fiyatına sahip  olan bir  alım opsiyonunu veya  finansal aracın piyasa fiyatından daha  düşük bir kullanım fiyatına sahip  olan bir  satım opsiyonunu ifade eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder